Τι ισχύει για τους χορτοφάγους (vegan) αθλητές

Η χορτοφαγία αποτελεί διεθνώς τάση με όλο και περισσότερους ακολούθους τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγοι οι αθλητές που επιθυμούν να γίνουν χορτοφάγοι ή, τουλάχιστον, να αποφύγουν όσο γίνεται την κατανάλωση κρέατος για διάφορους λόγους (ηθικούς, υγείας, περιβαλλοντικούς κ.α.).

Παραδοσιακά, η διατροφή που προτείνεται σε αθλητές περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και άλλα πολύ σημαντικά συστατικά της αθλητικής διατροφής.

Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για την υγεία του γενικού πληθυσμού, και σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς, μπορεί να αποτελέσει μία πλήρη διατροφική επιλογή ακόμα και για αθλητές και αθλούμενους, εφόσον σχεδιαστεί σωστά.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μια vegan διατροφή για αθλητές είναι αρκετά πιο δύσκολο να είναι πλήρης και χρειάζεται ιδιαίτερο σχεδιασμό βάσει των διαθέσιμων επιλογών, των ωραρίων του αθλητή και των ειδικών απαιτήσεών του, προκειμένου να είναι πλήρης σε ενέργεια, μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.

Αυτό περιλαμβάνει, όχι μόνο, προσεκτικό σχεδιασμό της διατροφής με ποικιλία χορτοφαγικών επιλογών, αλλά, ενίοτε, την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, αναλόγως τις ανάγκες του αθλητή.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να εκπαιδευτεί κατάλληλα από ειδικό στο θέμα αυτό, προκειμένου να γνωρίζει τις παγίδες και να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!