Παιδιά αθλητές

Η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική περίοδος αλλαγών και ιδιαίτερα όταν αυτά αθλούνται πρέπει το διαιτολόγιό τους να είναι πολύ προσεγμένο.

Διαιτητικές συνήθειες και παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία είναι η χρονική περίοδος στην οποία δημιουργούνται οι συνήθειες, οι αρέσκειες και οι αποστροφές, όσον αφορά στο φαγητό και τα διάφορα τρόφιμα. Ενώ το βρέφος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζει τα πάντα , το παιδί γίνεται πιο επιλεκτικό και πιο επίμονο σχετικά με το τι καταναλώνει. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, η ανάγκη για φαγητό αυξάνει , οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψει νέες γεύσεις και να διευρύνει τις γευστικές του προτιμήσεις. Τυχόν «κακές» διατροφικές συνήθειες και αποστροφές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα από γονείς και ειδικούς γιατί πιθανότατα θα παραμείνουν και στην ενήλικη ζωή του παιδιού.

Ενεργειακές και Πρωτεϊνικές ανάγκες στην παιδική ηλικία

Η σωματική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία είναι ραγδαία και απαιτεί αντίστοιχη αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια προκείμενου να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες, να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και να παράγει νέα κύτταρα προκειμένου να αναπτυχθεί. Επομένως, τα παιδιά χρειάζονται θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια. Τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας ή πιθανή μειωμένη όρεξη για μεγάλο διάστημα εγκυμονεί κίνδυνους υποθρεψίας για ένα παιδί. Οι ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού καθορίζονται από το βασικό μεταβολισμό του, το ρυθμό ανάπτυξης του και την καθημερινή του φυσική δραστηριότητα. Οι ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού αυξάνονται με την ηλικία και διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο.

Οι πρωτεΐνες, αποτελούν βασικό μακροθρεπτικό συστατικό το οποίο βοηθά στη σύνθεση νέων κυττάρων και ιστών όπως και στη διατήρηση των ιστών αυτών, για αυτό το λόγο παίζουν βασικό ρόλο στη σωστή σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Αντίστοιχα με την ενεργειακές συνολικές ανάγκες, έτσι και οι καθημερινές ανάγκες πρόσληψης πρωτεΐνης αυξάνονται αναλογικά με την ηλικία και το φύλο του παιδιού.

Συνιστώμενο διαιτολόγιο για παιδιά που αθλούνται

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα απαραίτητα εφόδια για μια σωστή ανάπτυξη. Ισορροπημένη διατροφή συνίσταται από επαρκείς μερίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων, κατανεμημένες σε μικρά γεύματα με βάση την ηλικία του παιδιού. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, αβγό, όσπρια, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο είναι βασικά τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Αντιθέτως τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά όπως σοκολάτες, μπισκότα, αλλαντικά, λουκάνικα, τυριά πλούσια λιπαρά, σνακς, «γρήγορο φαγητό» (fast food) θα πρέπει να αποφεύγονται. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει :

  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέμα)
  • 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά -χυμός)
  • 1 μερίδα λαχανικά μαζί με κάθε γεύμα
  • 2 φορές την εβδομάδα ψάρι
  • 1-3 φορές κρέας ή κοτόπουλο
  • 3-4 αυγά
  • 2 φορές την εβδομάδα όσπρια
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς (σνάκ)
  • Ελαιόλαδο
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!