Πρωτόκολλο Διατροφής

Η διαδικασία έχει οργανωθεί ως εξής:

Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και τη λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού διατροφής, συνηθειών άσκησης και τρόπου ζωής και ανάλογα με το στόχο του ατόμου, διαμορφώνεται το κατάλληλο διαιτολόγιο.

Στην πρώτη συνάντηση πραγματοποιούνται μετρήσεις αξιολόγησης της σωματικής σύστασης τόσο με την χρήση βιοηλεκτρικής αντίστασης όσο και με τη μέθοδο των δερματικών πτυχών.

Μέθοδος της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας βασίζεται στην αντίσταση των διάφορων ιστών του σώματος στο ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη στη διαφορετική αγωγιμότητα κάθε σωματικού ιστού (λιπώδους, μυ και οστικού), τα μηχανήματα αυτά μπορούν να εκτιμήσουν τη σύσταση του σώματος.

Η μέτρηση είναι πάρα πολύ απλή και χρειάζεται μόλις 3-4 λεπτά. Πραγματοποιείται σαν απλή ζύγιση, με τον ενδιαφερόμενο να πατάει με γυμνά πέλματα πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες του ζυγού, ενώ παράλληλα κρατά σε κάθε χέρι μία μεταλλική λαβή, μέσω των οποίων θα διέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν το ποσοστό λίπους, την μυϊκή μάζα, την κατάσταση υδάτωσης και κατακράτησης υγρών, την οστική μάζα, την κατανομή της μυϊκής μάζας στις δύο πλευρές του σώματος, το σπλαχνικό λίπος, τον εκτιμώμενο μεταβολικό ρυθμό, κ.α.

Μέθοδος των δερματικών πτυχών

Η μέθοδος των δερματικών πτυχών εκτιμά το ποσοστό λίπους μέσω της μέτρησης των πτυχών του δέρματος σε διάφορα σημεία. Ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται, μετρώνται οι δερματικές πτυχές του δικεφάλου, τρικεφάλου, όπως και οι ωμοπλατιαία και υπερλαγόνια δερματική πτυχή και άλλες. Η μέθοδος έχει φανεί να είναι πολύ ακριβής σε αθλητές με χαμηλό σωματικό λίπος (περίπου 10-12% και λιγότερο).

Πραγματοποιείται με τη χρήση του δερματοπτυχόμετρου Harpenden (το οποίο θεωρείται το δερματοπτυχόμετρο αναφοράς / gold standard), ενός εργαλείου που μοιάζει με λαβίδα, με ανασήκωση και πίεση του δέρματος στο κάθε σημείο μέτρησης. Είναι απλή και καθόλου επίπονη.

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση εξαρτάται από το στόχο του ατόμου και συνήθως διαμορφώνεται ανά 2 εβδομάδες ή μηνιαία για επαναξιολόγηση της σύστασης σώματος και επαναπροσδιορισμό των διατροφικών στόχων.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!