Πόσο ασφαλής είναι η παροχή διατροφικών συμβουλών σε personal training studios

2021-03-27

Πρέπει να παρέχετε διατροφικές συμβουλές στους πελάτες σας; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ναι. Αλλά και όχι.

Είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους είναι ο νούμερο ένα στόχος πολλών επισκεπτών σε personal training studios. Είναι επίσης γνωστό ότι η άσκηση από μόνη της δεν θα επιτρέψει σε πολλούς να επιτύχουν τους περισσότερους στόχους απώλειας βάρους. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Επομένως, εάν ο γυμναστής / εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη τόσο στην άσκηση όσο και στη διατροφή, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Αλλά όπως και με την προσωπική εκπαίδευση / personal training, η διατροφική καθοδήγηση πρέπει να προέρχεται από ένα έμπειρο άτομο, εκπαιδευμένο στην επιστήμη της διατροφής. Αυτό σημαίνει σχεδόν πάντα μια πιστοποίηση ή πτυχίο, και όταν οι εκπαιδευτές έχουν ένα, αυτό μεταφράζεται σε σημαντική βοήθεια στην αποτελεσματική λειτουργία του studio. 

Η αντίθετη άποψη, είναι πως όχι, δεν μπορείτε να προσφέρετε διατροφικές συμβουλές χωρίς εμπειρία ή σχετική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει το ενδεχόμενο, μήπως αφήσετε τον εαυτό σας εκτεθειμένο σε νομικές ευθύνες εάν κάτι πάει στραβά (π.χ. αλλεργική αντίδραση σε ένα φαγητό, χωρίς να γνωρίζετε / ζητάτε / κατανοείτε τα φάρμακα που ένας πελάτης σας μπορεί να παίρνει). Και η ευθύνη για παροχή συμβουλών για συμπληρώματα διατροφής είναι ακόμη χειρότερη.

Σίγουρα όλοι οι γυμναστές / εκπαιδευτές προτείνουν υγιεινή διατροφή στους πελάτες τους. Σίγουρα, όλοι γνωρίζουν ότι το "τρώτε υγιεινά"  περιλαμβάνει τις ευεργετικές επιδράσεις  των φρούτων και των λαχανικών, της ισορροπημένης ύπαρξης στο διαιτολόγιο όλων των ομάδων τροφίμων, της κατανάλωσης άφθονων ποσοτήτων υγρών και νερού κ.λπ. Αλλά αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζουν είναι τα διάφορα φυσικά, βιολογικά και ιατρικά ζητήματα που μπορεί να έχει ένας πελάτης και πώς μπορεί διάφορα τρόφιμα να αλληλοεπιδράσουν και να  επηρεάσουν την υγεία τους. Οι διαβητικοί, για παράδειγμα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα χωρίς διαβήτη. Το ίδιο ισχύει για τα υπερτασικά και άλλα είδη ατόμων με ιατρικές παθήσεις.

Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι είναι πιστοποιημένοι για αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν όμως και σχολές ή οργανισμοί που παρέχουν σε γυμναστές, με βάση τα προγράμματα σπουδών τους, πιστοποιήσεις για παροχή συμβουλευτικής διατροφής σε ασκούμενους ή αθλητές όλων των ηλικιών.  

Οι επισκέπτες / πελάτες των personal training studios συχνά υποθέτουν ότι o γυμναστής / εκπαιδευτής, πρώτον εξ ορισμού και δεύτερον με βάση το γυμνασμένο σώμα, γνωρίζει και τα πάντα για τη διατροφή. 

Όταν ο πελάτης σας ρωτά - και θα ρωτήσει - η απάντηση καλό είναι να ξεκαθαρίζει ότι η εξειδίκευσή σας είναι μόνο στην επιστήμη της άσκησης και ότι, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της καλής υγείας του, δεν παρέχετε διατροφικές συμβουλές πέρα ​​από το "τρώτε υγιεινά", εκτός και εάν έχετε κάποια εξειδίκευση, π.χ. κάποιο πιστοποιημένο σεμινάριο αθλητικής διατροφής.

Το να διατηρήσετε την αποδεδειγμένη εμπειρία σας είναι το ασφαλέστερο και το πιο έξυπνο πράγμα. Εάν  περιλαμβάνει ή θα περιλάβει και διατροφικές συμβουλές, ακόμη καλύτερο.  Μέχρι τότε όμως, η προσοχή είναι η καλύτερη συμβουλή.

Ψυρρόπουλος Ζήσης, ΤΕΦΑΑ - ΑΠΘ

Πηγές: Chuck Leve - Εικόνα: © Thinkstock

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!